30 mei 2019 Wandelen in NP De Meinweg

30 mei 2019     Wandelen in NP De Meinweg

 

We verzamelen om 10.15 uur bij Bezoekerscentrum De Boshut aan de Meinweg 2 in Herkenbosch. Na de koffie wandelen we 19 km door dit unieke terrassen-landschap. Na de lunch (zelf meenemen) gaan we door Duitsland langs de Rode Beek en de Effelder Waldsee via een struinpad langs de Roer en kasteel Daelenbroek terug naar De Boshut.

 

S.v.p. opgeven bij Joop: jlbom@familiebom.nl

 

Het NP De Meinweg ligt bij Roermond. De naam ‘Meinweg’ is ontstaan uit het Keltische woord ‘gemeyne’ wat gemeenschappelijk betekent. Het waren de ‘gemeinde weide’ van de dorpen in dit gebied, dit heeft niets te maken met de staatsmijn Beatrix. Het gebied is ontstaan door de schurende werking van het water van de Maas, de Rijn en de Roer en door aardverschuivingen bij de drie breukvlakken die onder dit gebied lopen, waaronder de Peelrandbreuklijn.
De laatste aardbeving vond plaats in 1992 met het epicentrum ten zuiden van Roermond met een kracht van 5.8 op de schaal van Rigter. Zo ontstond een bijzonder terrassenlandschap. Op die terrassen zijn twee beekdalen ontstaan van de
Boschbeek en de Rode Beek.