Nordic Walking

Geschiedenis (bron www.tweevoeter.nl)

De naam Nordic Walking komt uit Finland. Tegenwoordig is deze sportieve vorm van wandelen ook populair in andere Europese landen, met name Duitsland en Frankrijk. Of de Finnen werkelijk de uitvinders zijn van dit wandelen-met-stok is niet helemaal duidelijk. Amerikanen kennen deze bezigheid al zeker 15 jaar onder de naam ‘exerstriding’. Hoe dan ook, in Finland is Nordic Walking een ware rage: er zijn al ruim 300.000 paar wandelstokken verkocht. Nordic Walkers komt u daar overal tegen.

Inmiddels hebben ook een aantal Skiverenigingen Nordic Walking in hun sportieve assortiment opgenomen.

Nordic Walking versus sportief wandelen
Natuurlijk vraagt Nordic Walking meer inspanning dan alleen maar wandelen in een stevig tempo. U gebruikt niet alleen uw benen, maar ook uw armen en rug. En dat maakt verschil: bij Nordic Walking verbrandt uw lichaam al gauw 400 kcal per uur, tegen 280 kcal bij sportief wandelen. De polsslag is ruim 10% sneller, zo hebben wetenschappers al eens becijferd.

Maar het belangrijkste verschil is wel dat Nordic Walking wordt geroemd om zijn weldadige effect op nek, schouder en bovenrug. Dat is niet verwonderlijk: de constante beweging van de armen zorgt voor betere doorbloeding en sterkere spieren. Zo zijn al veel beoefenaren van chronische klachten, waaronder RSI, afgekomen. Het is natuurlijk wel verstandig om eerst met uw huisarts te overleggen, voordat u gelijk wandelstokken aanschaft.

Andere delen van het lichaam hebben er eveneens baat bij: wandelen met stokken is ook minder belastend voor de knieën. Veel Nordic Walkers waren vroeger hardlopers, maar zijn daarmee gestopt wegens hardnekkige blessures. In vergelijking met hardlopen kunt u Nordic Walking tot op hogere leeftijd volhouden.

Drempels?
Tot zover de vele pluspunten. Zijn er dan helemaal geen nadelen te noemen? Twee minpuntjes kunt u zelf raden. Nordic Walking is duidelijk inspannender dan gewoon wandelen. Mensen zonder wandelervaring zullen daarom een extra hoge drempel moeten nemen. Wie het zekere voor het onzekere wilt nemen, begint eerst met recreatief wandelen.

Voor sommigen is er daarnaast misschien ook een sociale drempel. In Nederland zijn we het straatbeeld van langlaufers zonder ski’s immers nog helemaal niet gewend. U zult dus ongetwijfeld worden nagekeken.

Nordic walking bij Sint Bernard

De skivereniging Sint Bernard heeft sinds 2004 Nordic Walking met veel succes toegevoegd aan haar trainings- en activiteitenaanbod.

Lijkt het je leuker om met een vaste groep wintersporters gezamenlijk te trainen, kom op met ons meelopen?

Wisselende start locaties
Wanneer:     elke maandag
Tijd:              10 uur

Voor meer informatie neem contact op met Lilian Hulscher.

Hoe kun je meedoen?

  • Kijk op de website of in de  nieuwsbrief of er dagen zijn dat er, vanwege feest- en vakantiedagen , geen trainingen zijn.
  • Sint Bernard werk met een digitaal strippenkaartsysteem.  De trainer tekent per les aan of je er als strippenkaarthouder gebruik van maakt. Per training wordt, tenzij anders vermeld, er een strip afgeschreven.
  • Op deze website kun je jouw gebruik van de strippen volgen.

Betalingen van de strippenkaart

  • via ING rekeningnummer 2045438 , t.n.v. penningmeester s.v. Sint Bernard, p/aNotenhof 6 – 6641 JV  BEUNINGEN o.v.v. strippenkaart en evt. je NSKIV nummer.
    Bij een kleine deelname aan een training behoud het bestuur zich het recht voor een training te annuleren.